Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Εκλογές 20/9/2015 (Μέρος ΙΙ: Απολογισμός)

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν το κλείσιμο του κύκλου μιας ακόμα τρομολαγνικής περιόδου. Το επιτελείο της τρομολαγνείας, αποτελούμενο από τα ΜΜΕ και τα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ, κατάφεραν να καταπιέσουν τις φωνές υπέρ του ΟΧΙ στα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, που εξέφρασε ο ελληνικός λαός στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου. Ας εξετάσουμε όμως τα αποτελέσματα αναλυτικά.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει κόσμο από την "εξαπατημένη" Αριστερά και να τραβήξει κι άλλον απ'όλο το δεξιόθεν φάσμα έως κι από την Κεντροδεξιά με την επιδέξια δεξιά μετατόπισή του και την απαλλαγή του από την Αριστερή Πλατφόρμα που γέμιζε δυσπιστία τους πιο συντηρη
τικούς των νυν ψηφοφόρων του. Είναι απορίας άξιο, πώς ένας λαός που εκλέγει ένα κόμμα για την αγωνιστικότητα και το πρόγραμμά του, ύστερα από 8 μήνες το ξαναψηφίζει για τα ακριβώς αντίθετα! Με ποσοστό λοιπόν 35,5% πήρε την πρωτιά και, σαν να μην πέρασε μια μέρα, συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του, να υλοποιήσει το 3ο Μνημόνιο, παρέα με τους ΑΝΕΛ. 

ΑΝΕΛ 

Χρειαζόταν ο Αλέξης Τσίπρας έναν μεταδοτικό δάσκαλο να τον διδάξει να γράφει με το δεξί, τώρα που έσπασε το αριστερό του χέρι κι έτσι ο λαός που λυπήθηκε τον εξαπατημένο Αλεξάκη, είπε να μην του στερήσει την εκπαίδευση ακόμα και με το σχεδόν οριακό ποσοστό του 3,7%. Με αντισημίτη, σεξιστή και ομοφοβικό Υπουργό, τον Δημήτρη Καμμένο, η θητεία του οποίου διήρκησε λιγότερο από κάθε άλλου Υπουργού (ούτε 12ωρο), οι ΑΝΕΛ δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν ότι στους κόλπους τους κρύβονται και στελέχη επικίνδυνα προς τη Δημοκρατία.

ΧΑ

Κάθε ψήφος στη ΧΑ είναι συνενοχή σε κάθε ρατσιστική επίθεση. Κάθε ψηφοφόρος της ΧΑ ενδυναμώνει το πιο γλοιώδες και νεο-ναζιστικό μόρφωμα, που προσωπικά προτιμώ να αποκαλώ "τρομοκρατική οργάνωση". Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία του τύπου "δεν γνώριζα τί εστί ΧΑ" και άλλα όπως ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Το 7% στους νεο-ναζί, είναι ντροπιαστικό για μια χώρα που πέρασε τα πάνδεινα από τους ομοϊδεάτες τους. Κάθε επίθεση απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες, αριστερούς, LGBTQ άτομα κ.α. αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο το νοσηρό και αιμοβόρο χαρακτήρα της οργάνωσης, που καρπώνεται την ψήφο των συνενόχων της, ώστε να συνεχίζει, ρόπαλο στο ρόπαλο, μαχαίρι στο μαχαίρι, φόνο στο φόνο, τους σκοτεινούς σκοπούς της. Δίκη και καταδίκη στους φασίστες της ΧΑ!

ΝΔ

Τί να πει κανείς για ένα κόμμα στο οποίο όλοι θέλουν να γίνουν Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη; Πριν κλείσει καλά καλά εβδομάδα από τις εκλογές, το ένα μετά το άλλο έπεφταν στο τραπέζι τα ονόματα των δυνάμει υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Αφού ηγήθηκαν της καμπάνιας του ΝΑΙ και αφού είχαν ήδη γονατίσει τη χώρα, επιθυμούν την επανεκλογή τους σαν να μην έφεραν αρκετή εξαθλίωση στον ελληνικό λαό. Προηγήθηκαν επίσης δύο Ζάππεια, το 2ο Μνημόνιο και το PSI. Έχουμε, όμως, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνουν ένα διάλειμμα κι ας αφήσουν τους συντρόφους τους να αναλάβουν για λίγο. Παρά τα όσα όμως, κρατήθηκαν στο 28,1% προσβλέποντας ίσως σε μια επανεκλογή τους στην πρώτη θέση.

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Το ΠΑΣΟΚ δεν πεθαίνει ποτέ. Από το 44% στο 13% και μετά στο 4%. Έπειτα, πέρασε και την περίοδο που φλέρταρε με τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Τελικά όμως, με την κοινή του κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και με τη διάλυση του ΚΙΔΗΣΟ, κατάφερε να σκαρφαλώσει στο 6,3% (και σε κάποιους υπουργικούς θώκους μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ). Το κόμμα λοιπόν που έφερε το 1ο Μνημόνιο με το θρυλικό διάγγελμα του ΓΑΠ από το Καστελόριζο, έχει ακόμα φωνή στη Βουλή.

ΚΚΕ

Ο σεχταρισμός και η δήθεν ιδεολογική καθαρότητα, έχουν καταδικάσει το ΚΚΕ να κινείται μεταξύ του 4% και του 6%. Τώρα κατάφερε να συγκεντρώσει 5,5% και παρά την απογοήτευση του κόσμου, δεν κατάφερε επ ουδενί να συσπειρώσει ψηφοφόρους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, ο πάλαι ποτέ αντιμνημονιακός Δημήτρης Κουτσούμπας, κράτησε μια αντιμνημονιακή και παράλληλα μια αντι-αντιμνημονιακή (!) στάση τους τελευταίους μήνες με το θρυλικό "όχι εντός ευρώ, όχι εκτός ευρώ". 

Ποτάμι ...ή μήπως ρυάκι;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέτυχε και έπεσε στο 4,1% ενώ στόχευε για 3η θέση με διψήφιο ποσοστό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οπότε οι νεοφιλελεύθεροι ψηφοφόροι πολώθηκαν στη ΝΔ και στο γεγονός ότι, απλά δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα το καινούριο και τίποτα το φιλολαϊκό που θα μπορούσε να στηριχθεί ισχυρά εντός Βουλής. 

ΕΚ

Ύστερα από 30 χρόνια, δόθηκε η ευκαιρία και στο Βασίλη Λεβέντη να εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο τα...λεβεντόπαιδα που τον ψήφισαν. Η πολιτική τοποθέτηση της ΕΚ είναι σαφής: "Όχι στα Μνημόνια, Ναι στις περικοπές δαπανών, συντάξεων και μισθών". Τί μας λέει δηλαδή; Μνημόνιο χωρίς να λέγεται Μνημόνιο. Το 3,4% της ΕΚ λοιπόν, μπορεί κάλλιστα να συναθροιστεί με το ποσοστό του μνημονιακού μπλοκ.

ΛΑΕ

"Σπίτι μου κύριε" είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στον ταξιτζή και αποχώρησε από τη Βουλή με 2,9%. Το μέτωπο της ΛΑΕ δεν κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του ΟΧΙ για τρεις λόγους. Πρώτος και βασικότερος λόγος είναι ότι, αναλώθηκε καθ'όλη την προεκλογική περίοδο να αναλύει τις θέσεις της πάνω στο δίλημμα "ευρώ-δραχμή" ενώ υπάρχουν πολλά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα και καθημερινά τους πολίτες. Δεύτερος λόγος είναι η ασάφεια που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στον κόσμο για το κατά πόσο οι θέσεις της ΛΑΕ είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, όσο ξεκάθαρο κι αν ήταν για τα μέλη του κόμματος, μάλλον το θεώρησαν δεδομένο λόγω της εξόδου απ' την Ευρωζώνη και δεν το έθιξαν ξεκάθαρα. Τρίτος λόγος είναι το πλαστό ντέρμπι που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οπότε κάποιοι αποφάσισαν πως προτιμούν να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην εκλεγεί η ΝΔ παρά να στηρίξουν το αντιμνημόνιο (τόσο πολύ απεχθάνεται ο λαός τη ΝΔ). Το στοίχημα τώρα είναι να μπορέσει να οργανωθεί το Μέτωπο και να γίνει η κατάλληλη αυτοκριτική.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ύστερα από τη συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ και παρά τη γενικότερη απογοήτευση του κόσμου, το σχήμα κατάφερε να αποσπάσει το 0,9% των ψήφων. Μια δύναμη με ισχυρή παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύεται ως ανερχόμενη δύναμη στα κινήματα και πολύ πιθανόν τα επόμενα χρόνια και εντός Βουλής. Το στοίχημα τώρα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να κινηθεί μετωπικά κατά των Μνημονίων και με άλλα κόμματα και μέτωπα έξω απ' τον κύκλο της.

ΑΠΟΧΗ

Το 45% της αποχής του εκλογικού σώματος αποσαφηνίζει τη γενικευμένη απογοήτευση που επέφερε η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ που πρόδωσε το κίνημα του ΟΧΙ και την ελπίδα για μια φιλολαϊκή πολιτική. Χειρότερο ακόμα κι από την αποχή όμως είναι το κύμα των απογοητευμένων που στράφηκε στα Ακροδεξιά. Το ζητούμενο τώρα είναι, αυτό το 45%, ακόμα κι έξω από κομματικές ταυτότητες, να παλέψουν στο πλευρό του ΟΧΙ για την απαγκίστρωση από τα Μνημόνια και την κατάργηση των πολιτικών της λιτότητας.

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Μετά το σάλο που ξέσπασε για το πρόσωπο του Δημήτρη Καμμένου, που ο Υπουργικός θώκος τον κράτησε για λιγότερο από 12 ώρες, το ερώτημα είναι το πώς μπορεί να συνυπάρξει ένα ακροδεξιό με ένα "αριστερό" κόμμα κάτω από την ίδια Κυβέρνηση. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, καθώς ήταν η μόνη έταιρη αντιμνημονιακή δύναμη εντός Κοινοβουλίου που δεχόταν συνεργασία. Τώρα πια που αμφότεροι έχουν κάνει στροφή στην καριέρα τους με μνημονιακό ρεπερτόριο, τί είναι αυτό που τους ενώνει; 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή περνάει τη χειρότερη περίοδο της Μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Το μνημονιακό μπλοκ μες στη Βουλή θα συνεχίσει ανεμπόδιστο την εφαρμογή λέξη-λέξη, γράμμα-γράμμα του Μνημονίου, αν δεν βρει την κατάλληλη αντίσταση από τα Κινήματα. Εδώ είναι η στιγμή κάθε πολίτης να κάνει το καθήκον του και να βάλει τροχοπέδη στα σχέδια των εγχώριων και διεθνών τοκογλύφων. Η ανατροπή και η κατάργηση των Μνημονίων δεν είναι άπιαστο όνειρο, είναι όμως κάτι για το οποίο θα πρέπει να παλέψουμε όλοι. Γιατί την ελπίδα δεν θα μας τη φέρει κανείς έτοιμη, αν δεν τη φυτέψουμε πρώτα εμείς μες στις καρδιές μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου