Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Καταλονία: Ιστορική αναδρομή, Δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας, Εκλογές, Εξωτερικές πιέσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η περιοχή της σημερινής Καταλονίας, που αποτελεί περιφέρεια του κράτους της Ισπανίας, πρωτοκατοικήθηκε από την Παλαιολιθική εποχή. Οι ακτές της, μεταξύ άλλων, αποικήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες στα πλαίσια του Β' Αποικισμού. Κατά την περίοδο του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου, η περιοχή πέρασε για μικρό χρονικό διάστημα και στους Καρχηδόνιους. Μετά την ήττα τους, πέρασε στα χέρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περιήλθε στην εξουσία των Βησιγότθων, τους οποίους διαδέχθηκαν οι μουσουλμάνοι, προσαρτώντας την περιοχή στο Χαλιφάτο των Ομμεϋάδων. Από το 760 μ.Χ. μέχρι το 801 μ.Χ., μέσα από αλλεπάλληλες εκστρατείες, οι Φράγκοι δημιούργησαν στην περιοχή αυτόνομες Κομητείες, οι οποίες μετέπειτα θα γίνονταν γνωστές ως Καταλονία. Κατά το Μεσαίωνα, η Καταλονία, τέλεσε υπό τους Κόμητες της Βαρκελώνης, που ήταν υποτελείς στους Φράγκους. Το 987 όμως, ο Γουίλφρεντ ο Τριχωτός, Κόμης της Βαρκελώνης, αρνήθηκε να είναι υπόλογος των Φράγκων και όρισε τους γιους του διαδόχους του. Το 1137 ο Ραμόν Μπερενγκέρ Δ' παντρεύτηκε τη βασίλισσα Πετρονίλα της Αραγωνίας κι έτσι η Καταλονία πέρασε στα χέρια της Αραγωνίας. Το 1469 ο βασιλιάς Φερδινάνδος Β' της Αραγωνίας παντρεύτηκε της βασίλισσα Ιζαμπέλα Α' της Καστίλλης ενώνοντας έτσι τα δύο Στέμματα. Ο γάμος αυτός αποτέλεσε την απαρχή της Καστιλλιανής κυριαρχίας στην Καταλονία, με την ενθρόνιση του Καρόλου Α' το 1516 που, πλήροις δικαιώμασι, εξουσίαζε πρώτος τα βασίλια της Καστίλλης και της Αραγωνίας ταυτόχρονα.

Όπως και άλλες, παλαιότερα ανεξάρτητες, περιφέρειες του βασιλείου, η Καταλονία σταδιακά έχασε τον έλεγχο των εσωτερικών της υποθέσεων με την πάροδο των αιώνων κι αυτό εξ αιτίας του γεγονότος της ανόδου στην εξουσία της Δυναστείας των Βουρβόνων, που υποστήριζε την κεντρικοποίηση της εξουσίας. Η περίοδος 1640-1652 χαρακτηρίστηκε από την Καταλονική Επανάσταση, με τη βοήθεια των Γάλλων, εναντίον του Ισπανικού Στέμματος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Η Καταλονία απελευθερώθηκε αλλά τα δικαιώματα των Καταλονών δεν αναγνωρίστηκαν. Το 1714 η Βαρκελώνη κατελήφθη από τον βασιλικό στρατό των Βουρβόνων. Το 1716, το διατάγματα της Nueva Planta του Φίλιππου Ε', κατήργησε τους κυριότερους πολτικούς θεσμούς της Καταλονίας και επέβαλαν στρατιωτικό νόμο στην περιοχή, τερματίζοντας έτσι τα αποσχιστικά κινήματα. Παρόλα αυτά, το Στέμμα έδωσε το δικαίωμα στην περιοχή να διατηρήσει το δικό της Αστικό δίκαιο και τους νόμους της. 

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Καταλονία αποτέλεσε το επίκεντρο της βιομηχανοποίησης της Ισπανίας, κάτι που διατηρείται μέχρι και σήμερα, καθώς παραμένει ακόμα η περιοχή με την ισχυρότερη βιομηχανία στη χώρα. Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η Καταλονία απολάμβανε και έχασε, ταυτόχρονα, αρκετές φορές, πολλά προνόμια αυτονομίας, αλλά όπως και η υπόλοιπη Ισπανία, η αυτονομία της Καταλονίας καθώς και ο πολιτισμός της ήρθαν αντιμέτωποι με ένα άνευ προηγουμένου συντηρητικό καθεστώς και κεντροποιητικό, μετά την ήττα της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας, στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, την περίοδο 1936–1939, η οποία έφερε στην εξουσία τον δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Αν και η χρήση της καταλανικής γλώσσας απαγορεύτηκε από το νέο δικτατορικό καθεστώς, συνέχισε να ομιλείται και να διδάσκεται από σημαντικό αριθμό ανθρώπων σε κλειστούς κύκλους. Μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975, η μετάβαση της Ισπανίας στην δημοκρατία, και η υιοθέτηση ενός δημοκρατικού συντάγματος από την χώρα κατά το 1978, βοήθησαν την Καταλονία στο να ανακτήσει την πολιτισμική και την πολιτική της αυτονομία. 


Σήμερα, η Καταλονία διατηρεί την αυτονομία της σε ορισμένους τομείς. Το αναθεωρημένο καταστατικό της αυτονομίας της που ψηφίστηκε το 2006, ακυρώθηκε κατά πολύ το 2010 από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Στις 9 Νοεμβρίου 2014, η κυβέρνηση της Καταλονίας διεξήγαγε ένα μη δεσμευτικό και ανεπίσημο δημοψήφισμα. Τα ερωτήματα ήταν τα εξής: "Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος;" και, σε περίπτωση καταφατική απάντησης, "Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;". Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 80% ΝΑΙ και στα δύο ερωτήματα.

Η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε πολλάκις, να αναστείλει τη διαδικασία, χωρίς αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, εξήγγειλε πως καμία σημασία δεν έχει γι' αυτόν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μιας και ακόμα και η διοργάνωσή του αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα. Το δημοψήφισμα αυτό, απέδειξε, για άλλη μια φορά, την αποφασιστικότητα των Καταλονών να αποφασίζουν για το δικό τους μέλλον. Καθώς αυτό το δημοψήφισμα δεν ήταν δεσμευτικό, ο Καταλονός πρόεδρος Αρτούρ Μας, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Καταλονία στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 κι όπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά "αυτές οι εκλογές θα γίνουν ένα de facto δημοψήφισμα για το μέλλον της Καταλονίας".

ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 διεξήχθησαν οι πρόωρες εκλογές της Καταλονίας, οι οποίες είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, αν και, όπως ανέφερε ο Αρτούρ Μας "Ενα δεσμευτικό δημοψήφισμα, από κοινού συμφωνημένο με το ισπανικό κράτος, θα ήταν προτιμότερο, παρόλα αυτά, θα αποτελέσουν μια διεθνή απόδειξη, δημοκρατική και διαπιστευμένη, για τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, που θα ακολουθήσει." Είναι λοιπόν φανερό πως η όλη αναταραχή στον καταλονικό λαό, προκλήθηκε λόγω της άρνησης της Μαδρίτης να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα όπου οι Καταλονοί θα διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. 

Σε σύνολο 135 εδρών το συντηρητικό κόμμα του Αρτούρ Μας Junts pel Sí συγκέντρωσε τις 62 με ποσοστό 39,5%. Μαζί με το αριστερό Candidatura d'Unitat Popular του Αντόνιο Μπάνιος, που συγκέντρωσε 10 έδρες με ποσοστό 8,2%, με κεντρικό πυλώνα την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, συνεργάστηκαν και κατέλαβαν την απόλυτη πλειοψηφία των 72 εδρών δηλώνοντας πως, η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα κηρυχθεί μονομερώς εντός 18μηνου.

Ακόμη ένα γεγονός που χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές, είναι η πτώση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι είναι ο καθ'ουσίαν υπεύθυνος για τις αναταραχές στην Καταλονία. Μη σεβόμενος το δικαίωμα των Καταλονών να προσέλθουν με δημοκρατικές και νόμιμες διαδικασίες στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας τους, αποσαφηνίζεται ότι ο ίδιος είναι που καταπατά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είναι ανώτερα κάθε Συντάγματος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία, με την επικράτηση των αποσχιστών, οι Ισπανοί, γνωρίζοντας πως χάνοντας την Καταλονία, χάνουν και το 1/5 του ΑΕΠ τους και κατρακυλούν από το βάθρο των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης, με νύχια και με δόντια προσπαθούν να διατηρήσουν την ενότητα του κράτους. Πέρα από τις καθιερωμένες απειλές για συντάξεις που δε θα πληρώνονται και ένα σύστημα υγείας που θα διαλυθεί, η τρομολαγνεία αναλώνεται και σε απειλές για αυτόματη έξοδο της Καταλονίας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Στο πλευρό των δυναστών και οι τράπεζες όπως πάντα, με επτά από τις μεγαλύτερες ισπανικές τράπεζες να προαναγγέλλουν πως, σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, θα προβούν σε ομαδική αποχώρηση, επιβάλλοντας στην Καταλονία τραπεζικό πάγωμα διαρκείας και απαγόρευση αναλήψεων. Η απάντηση που ήρθε από το CUP ήταν η αξιοπρεπέστερη και δυναμικότερη απάντηση που θα μπορούσαν να δώσουν, που μέσα σε λίγες ώρες έγινε σύνθημα όλων των Καταλονών: "Bon vent i banca nova" δηλαδή "καλό κατευόδιο και νέα τράπεζα". Οι απειλές, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Μεγάλοι όμιλοι και πολυεθνικές εταιρίες εξαπέλυσαν τις δικές τους απειλές αποχώρησης από την Καταλονία, πράγμα που θα επέφερε, κατά τα λεγόμενά τους, το οικονομικό χάος στη χώρα. Ο Μαριάνο Ραχόι, νυν πρωθυπουργός της Ισπανίας, με τις πλάτες των Βρυξελλών και των διαφόρων Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον και άλλων ευρωπαίων εταίρων -που είναι πια σε όλους μας γνωστοί, δεν σταματούν να κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο στους Καταλονούς.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η τρομολαγνεία, μας είναι γνωστή κι εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα ίδια πρόσωπα, με τις ίδιες πλάτες, όλοι μέλη της ίδιας παρέας των διεθνών καταπιεστών των λαών, στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων τους. Ο Καταλονικός λαός, τη στιγμή αυτή, μάχεται για να κατακτήσει αυτά που του ανήκουν. Στο εγχείρημά τους αυτό, αντιμέτωπους βρίσκει όλους αυτούς που καταδυναστεύουν και την ίδια μας τη χώρα επί χρόνια. Η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται καν σαν απειλή. Είναι πλέον ολοφάνερο το γεγονός ότι, αυτό το Ευρώ και αυτή η Ένωση, ήρθαν για να καταστείλουν λαούς, να καταπατήσουν ιδανικά και να τσακίσουν την ελπίδα των λαών για Δημοκρατία και αυτοδιαχείριση.

LIBERTAT A CATALUNYA





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου