Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα. (Elecciones parlamentarias en Venezuela.)

Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας
Στις 6\12 έλαβε μέρος η 20η εκλογική αναμέτρηση στη Βενεζουέλα μέσα σε 17 χρόνια, η οποία, κατά γενική ομολογία, ήταν η πιο δύσκολη. Με την σκληρή στάση της αντιπολίτευσης που δεν αρνήθηκε να παίξει "βρώμικα" με μιντιακές επιθέσεις και σαμποτάζ και με τον εδώ και δυόμισι χρόνια θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ήταν φανερό πως το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής μάχης θα ήταν αμφίβολο. 

Δεκαεφτά χρόνια μετά την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία, η δεξιά αντιπολίτευση με τη νίκη της θέτει σε μεγάλες δοκιμασίες το ριζοσπαστικό αυτό κίνημα που έχει γίνει γνωστό ως "Μπολιβαριανή Επανάσταση". Το ηνωμένο αντιπολιτευόμενο MUD (Mesa de la Unidad Democrática), που υποστηρίζεται ανοιχτά από τη διεθνή οικονομική ολιγαρχία και τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους, κέρδισε την πλειοψηφία των 99 από τις 167 έδρες της νέας Βουλής. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την πρώτη νίκη των αστικών, αντεπαναστατικών δυνάμεων έπειτα από 19 εκλογικές αναμετρήσεις που ανέδειξαν νικητές του "Τσαβίστας". Το κόμμα του αποθανόντος Ούγκο Τσάβες PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela), τον οποίο διαδέχθηκε στην προεδρία ο Νικολάς Μαδούρο, απέσπασε μόλις 46 έδρες.
Ούγκο Τσάβες

Οι αντεπαναστάτες συσπειρώθηκαν γύρω από τα εύλογα, κατά γενική ομολογία, επιχειρήματα που προέκυψαν ως γεγονότα λόγω της γενικευμένης οικονομικής αποδιοργάνωσης της χώρας. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, ο πληθωρισμός της τάξεως του 200%, η έλλειψη βασικών ειδών (μακαρόνια, ρύζι, χαρτί υγείας), η άνθιση της μαύρης αγοράς και η ολοένα και αυξανόμενη ενδημική εγκληματικότητα, έκαναν τον λαό στο σύνολό του να υποφέρει. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι, όλα αυτά είναι απόρροια του οικονομικού πολέμου που διεξήγαν τα οι διεθνείς μονοπωλιακοί όμιλοι. Με την πτώση, μάλιστα, των τιμών του πετρελαίου, το κλίμα στη Βενεζουέλα θύμιζε την περίοδο του αμερικανικού μποϊκοτάζ εναντίον της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή, λίγα χρόνια μόλις πριν το πραξικόπημα που οδήγησε στην πτώση του Σαλβαδόρ Αγιέντε.

Σύμφωνα με αναλύσεις, στόχος της νέας βουλής με δεξιά πλειοψηφία είναι να παραλύσει κάθε μορφής πρωτοβουλία της κυβέρνησης και να ανατρέψει τον Μαδούρο με δημοψήφισμα λίγο μετά την άνοιξη, οπότε και προβλέπεται με βάσει το Σύνταγμα της χώρας η δυνατότητα υποβολής της σχετικής αυτής πρότασης. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δεν έχει και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πέντε όργανα διακυβέρνησης. Είναι λοιπόν φανερό πως, από τη στιγμή που η νομοθεσία θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση κυβέρνησης και πλειοψηφίας της Βουλής κι αφού την πλειοψηφία την έχουν πλέον οι δεξιοί αντιπολιτευόμενοι του Τσαβισμού, το όλο σύστημα εγκλωβίζει τη χώρα σε μια αέναη κόντρα κυβέρνησης και πλειοψηφίας. 

Υποψήφιοι του MUD πανηγυρίζουν τη νίκη τους.

"Εμείς κινηθήκαμε με ήθος, τα αποτελέσματα είναι αντίθετα, λέμε στο λαό ότι νίκησε η Δημοκρατία" είπε ο Μαδούρο καλώντας το λαό να γράψει ιστορία και να αντιμετωπίσει την καινούργια μάχη. "Νίκησε ο οικονομικός πόλεμος, νίκησε η στρατηγική για τον τραυματισμό του μοντέλου της χώρας. Νίκησε περιστασιακά ο οικονομικός πόλεμος, για τώρα. Η αποδοχή των αποτελεσμάτων ήταν εγγυημένη, καταλάβαμε ότι κολυμπούσαμε ενάντια στο ρεύμα". Κάλεσε επίσης όσους ψήφισαν αντίθετους συνδυασμούς να εργαστούν και να συλλογιστούν. "Ήρθε η ώρα να σταματήσει ο οικονομικός πόλεμος". Ο Μαδούρο επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια νίκη της αντιπολίτευσης αλλά "νίκησε μια αντεπανάσταση και έλαβε την πλειοψηφία λόγω του εκλογικού συστήματος, που θεσπίστηκε από την Επανάσταση μας και τον κομαντάντε Ούγκο Τσάβες." Εξέφρασε τις σκέψεις του για "επανασχεδιασμό πολλών στοιχείων της πολιτικής της Επανάστασης και αυτό μόνο θα γίνει μόνο αν επικεντρωθούμε απολύτως στο στόχο της. Η απελευθέρωση της χώρας από τον οικονομικό πόλεμο είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της Επανάστασης. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα παραπλανητικό χαρτί για να επιβληθεί στη Βενεζουέλα το νεοφιλελεύθερο μοντέλο". Κάλεσε σε ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων για την ενίσχυση της λαϊκής εξουσίας. "Πρέπει όλοι να συλλογιστούμε την δέσμευση μας και να είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες θα κληθούμε να ζήσουμε τους επόμενους μήνες, για να αντιμετωπίσουμε το αντεπαναστατικό σχέδιο. Είμαι βέβαιος ότι με τον αγώνα μας, με επιμονή και πίστη, θα ανοίξουμε νέους δρόμους στην ιστορία για τη νέα επαναστατική πλειοψηφία που θα ξαναγεννηθεί. Ήρθε η ώρα της  αναγέννησης".




Το διάγγελμα του Νικολά Μαδούρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου