Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Merry...Capitalism!

Αθήνα, μια πόλη με τόσες αντιθέσεις. Είναι περίεργο πόσο έντονες γίνονται αυτές οι αντιθέσεις τα Χριστούγεννα, φαίνεται ότι τα λαμπιόνια με τα οποία την ντύνουν κάθε χρόνο συμβάλλουν σε αυτό το ξεσκέπασμα, φωτίζουν την μιζέρια των ανθρώπων της,  απ’ άκρη σ’ άκρη. Τα Χριστούγεννα κάνουν την Αθήνα να μοιάζει με πανέμορφη υποκρίτρια έτσι όπως σου δημιουργεί ζεστά συναισθήματα γεμάτα στοργή και αλληλεγγύη, συναισθήματα που δεν κατείχες πριν.

Ήμουν πιτσιρίκι, θυμάμαι, όταν πηγαίναμε με την μαμά μου για δώρα και διάφορα ψώνια στην αγορά. Φεύγαμε από τα μαγαζιά με τουλάχιστον δέκα σακούλες στα χέρια. Φεύγοντας συναντούσαμε στον δρόμο άστεγους  κουκουλωμένους από το κρύο κι εμείς; Απλά προσπερνούσαμε με τα ψώνια στα χέρια μας. Θυμάμαι ρωτούσα την μαμά γιατί δεν δίνουμε χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους, αφού έχουμε και γιατί δεν έχουν σπίτι όπως εμείς. Ένιωθα τα μάτια της να με διαπερνούν με ένα διχασμό, δίχως να μου δώσει ποτέ κάποια ξεκάθαρη απάντηση. Τα χρόνια περνούσαν και εγώ μεγάλωνα με την ίδια απορία.

Μεγαλύτερη πλέον έχω απαντήσεις, έχω επίσης κι άλλες ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες απαντήσεις. Τα Χριστούγεννα βγαίνουν στην επιφάνεια πιο πολύ από ποτέ όλες οι κοινωνικές και ταξικές διαφορές μας, αυτές που μας διαχωρίζουν σε πλούσιους και φτωχούς. Αυτές που κάνουν τους  πλούσιους –πλουσιότερους και τους φτωχούς- φτωχότερους. Είναι μια εποχή κατά την οποία επικρατεί μια καταναλωτική φρενίτιδα που δεν χωράει ο νους μου τον λόγο που θα έπρεπε να υπάρχει και γεμίζω θυμό σκεπτόμενη ποιους ωφελεί. Είναι τρομακτικό το πώς κάποιοι με σκοπό να κερδοσκοπήσουν μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και την ίδια την θρησκεία. Γιατί τι σχέση έχει η γέννηση του Χριστού με την γκλαμουριά της υπόθεσης;
WD Street Art

Φέτος, ας σταματήσουμε να γινόμαστε τροφή για τα θηρία. Ας ωθηθούμε από την υφιστάμενη κατάσταση στην ταξική πάλη. Ας μην περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να σπάσουμε την ρουτίνα στολίζοντας δέντρα και φωτίζοντας την μιζέρια μας με λαμπάκια. Ας σταματήσουμε να συμβάλουμε με τον τρόπο του υπερκαταναλωτισμού στο να γίνει το μεγάλο ψάρι μεγαλύτερο και ας μην ξεχυθούμε στα μαγαζιά αγοράζοντας περιττά πράγματα για να καλύψουμε τα ψυχικά μας κενά. Φέτος, ας αγοράσουμε τρόφιμα και ρούχα για τους πρόσφυγες και τους άστεγους. Έτσι, για αλλαγή!
                       




                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου