Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Δεύτερος γύρος. (Élections régionales françaises: 2ème tour.)

Ύστερα από μιας εβδομάδας αναμονή, για τη διεξαγωγή του δευτέρου γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, υπό το φόβο μιας επικράτησης του εθνικιστικού, ξενοφοβικού, ρατσιστικού και φασιστικού FN (Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν, τα αποτελέσματα ήρθαν να διαψεύσουν τις μελανές εκτιμήσεις και να δικαιώσουν την ελπίδα, ότι ο γαλλικός λαός θα στρέψει την πλάτη στο φασισμό. Την εβδομάδα που προηγήθηκε του δευτέρου γύρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το FN θα επικρατούσε σε έως 3 από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας. Το γεγονός αυτό θα σήμαινε, ότι ενάμιση χρόνο, μόλις, πριν τις εθνικές-προεδρικές εκλογές, θα ήταν αρκετά πιθανή μια ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν, έχοντας σπείρει σφοδρή προπαγάνδα στα εύφορα αφτιά των αγανακτισμένων Γάλλων πολιτών. 

Η αγανάκτηση αυτή πηγάζει από την ανικανότητα του γαλλικού κράτους να διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική της με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην εκθέτει τους πολίτες σε κίνδυνο μιας ακόμη τρομοκρατικής ενέργειας, εφάμιλλη εκείνης της 13ης Νοεμβρίου στο Bataclan. Η ιμπεριαλιστική πολιτική που ασκεί η Γαλλία στη Μ.Ανατολή, καθώς και το "αποικιακό" μοντέλο ένταξης των μουσουλμάνων μεταναστών στη γαλλική κοινωνία, που δε λαμβάνει καθόλου υπ'όψιν τις ανάγκες και τον πολιτισμό τους, είναι λίγες μόνο απαντήσεις στο ερώτημα "γιατί οι Γάλλοι στρέφονται στον εθνικισμό". Το FN ωφελείται επίσης από την κρίση του καπιταλισμού, από τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας κι από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κατά τ'άλλα "σοσιαλιστική" κυβέρνηση. Σημαντικός παράγοντας είναι κι η απαξίωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί και η ανικανότητα του Αριστερού Μετώπου να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική και φιλολαϊκή λύση. 

Μαρίν Λεπέν
Οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, που εδώ και δεκαετίες τώρα θέλουν να ανακτήσουν και να εδραιώσουν τον έλεγχο της Ευρώπης, βρίσκουν στο πρόσωπο των κατατρεγμένων προσφύγων τον "εχθρό του λαού και της δημοκρατίας". Καθόλου άγνωστο δεν είναι και σε εμάς το γεγονός αυτό, καθότι έχουμε εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου το νεο-ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Είναι ευτυχές, λοιπόν, το γεγονός ότι ο λαός γύρισε την πλάτη στο FN. Ακόμη ευτυχέστερο όμως είναι το γεγονός ότι ο κόσμος, ευρισκόμενος μπροστά στις ευθύνες του, προσήλθε αθρόα στις κάλπες για να θωρακίσει την κοινωνίας από το φασισμό της Λεπέν. Το γεγονός όμως ότι η Λεπέν έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Τύπου τον τελευταίο χρόνο με αποκορύφωμα την τελευταία εβδομάδα, δεν πρέπει να μας παρασύρει και να μην εξετάζουμε και τις άλλες πτυχές των αποτελεσμάτων των εκλογών αυτών.

Φρανσουά Ολάντ
Το κυβερνόν κόμμα των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ (που λίγα έχει να ζηλέψει από το δικό μας ΠΑΣΟΚ) έχει πέσει κι αυτό στη λούμπα της υλοποίησης σκληρών μέτρων λιτότητας που μειώνουν την οικονομική δυνατότητα του λαού, εκτινάσσουν την ανεργία και στερούν το δικαίωμα των νέων να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Μετά την παταγώδη ήττα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί στις εθνικές-προεδρικές εκλογές του 2012, το κόμμα έχει αναλωθεί στην εσωστρέφεια σε τόσο μεγάλο βαθμό που λίγοι είναι εκείνοι της αστικής τάξης που βρίσκουν ακόμα αντίκρυσμα σ'αυτό. Το Αριστερό Μέτωπο της Γαλλίας, που αποτελεί έναν συνασπισμό αριστερών αντικαπιταλιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και πιο μετριοπαθών κομμάτων, δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα που να μπορεί να δώσει λύσεις στην κρίση του γαλλικού λαού, στον υπέρμετρο καπιταλισμό και στα κοινωνικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Γαλλία.

Νικολά Σαρκοζί
Στις εκλογές αυτές σημειώθηκε επίσης και η άνοδος των συντηρητικών του Νικολά Σαρκοζί, πράγμα που προκάλεσαν και οι ίδιοι οι σοσιαλιστές αφού απέσυραν τους υποψηφίους τους στις 3 περιφέρειες που ήταν πιο πιθανή η νίκη του FN, ζητώντας παράλληλα από τον κόσμο να στηρίξει τους συντηρητικούς, από φόβο μην εκλεγούν οι εθνικιστές υποψήφιοι. Έχουμε έτσι λοιπόν μια νίκη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και μια ήττα του κόμματος των Σοσιαλιστών. Λαμβάνοντας υπ'όψιν ότι και οι δύο λειτουργούν υπέρ του καθεστώτος συστήματος και υπέρ του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που προάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη αλλά και οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι της διαπλοκής και της καταδυνάστευσης των λαών, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.

Από τη μια, δηλαδή, το μήνυμα του γαλλικού λαού κατά του φασισμού του FN είναι κάτι το αισιόδοξο. Από την άλλη μεριά, όμως, το συνολικό αποτέλεσμα δεν λειτουργεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και των πληττομένων μαζών, καθώς τί Ολάντ τί Σαρκοζί, το σύστημα που εξυπηρετούν είναι το ίδιο. Τώρα μένει μόνο να περιμένουμε το 2017 και τις εθνικές-προεδρικές εκλογές ευελπιστώντας πως, ως τότε η Αριστερά της χώρας θα έχει ανασυντεθεί και θα έχει προβάλει μια ουσιαστική, φιλολαϊκή, αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, εναλλακτική. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου